Szép Magyar Beszéd

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD versenyt, amely az eltelt hat évtized során országos mozgalommá vált.

Felhívjuk az összes középfokú oktatási intézmény igazgatóját, nevelőtestületét és diákságát az iskolai versenyek megrendezésére.

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek

  • az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola, szakiskola) 9-12. évfolyamának növendékei
  • illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10-12. évfolyamára járó tanulói. 

Az országos döntőn csak azok a versenyzők indulhatnak, akik még nem nyerték el a Kazinczy-érmet.

(A nyolc évfolyamos gimnázium 5-8. és a hat évfolyamos gimnázium 7-8. évfolyamának tanulói az általános iskolások versenyén vehetnek részt.)

A döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20-21. századi magyar esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy “Beszélni nehéz!” jellegű feladat írásbeli megoldásából áll. 

Az országos verseny szabadon választott szövegének formai követelményei: egy oldalon Times New Roman betűtípussal 13-as betűnagysággal, 1,5-es sorközzel, maximum 25 sor.

Az országos döntőt két kategóriában hirdetjük meg:

a)  gimnáziumi és a határon túli középiskolák tanulói,

b) szakképző iskolák (szakgimnázium, szakközépiskola, szakiskola) tanulói számára.

A döntőre minden megye kategóriánként (gimnáziumi tanulók – szakképző iskolák tanulói) 2-2 tanulót, a megyéken kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged városok 2-2 és Budapest 12-12 tanulóját küldheti el. A határon túli tanulók a regionális versenyeken nyerik el az indulás jogát.

Az országos döntőn az a) kategóriában 20, a b) kategóriában 15 diák nyeri el a Kazinczy-érmet és a vele járó pénzjutalmat.

Az országos döntőt megelőző megyei, fővárosi versenyeket a Kazinczy-díj Alapítvány által felkért iskolák rendezik. A megyei és a fővárosi döntő szövegét a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg 2020. február 3-ig. (Az alapítvány elérhetőségei: Baár-Madas Református Gimnázium, 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3.; e-levél: kerekes.barnabas@bmrg.hu)

A döntőbe jutott tanulók nevét, iskoláját, osztályát, felkészítő tanárának nevét a rendező intézmények 2020. március 13-ig közöljék a Kazinczy Ferenc Gimnáziummal (9021 Győr, Eötvös tér 1.,Tel.: 96/526-060, e-mail: nt@kazinczy.gyor.hu).

Az országos döntőt 55. alkalommal rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2020. április 17-18-19-én.

Az országos döntő bírálóbizottságát a Kazinczy-díj Alapítvány javaslata alapján a rendező gimnázium kéri fel. 

Bízunk abban, hogy a több mint fél évszázados verseny tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét, és a tanulók körében egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére