Szép Magyar Beszéd

A Kazinczy-díj a szép magyar beszédért odaítélt elismerés, a legrégebbi és legrangosabb díj az anyanyelvápoló mozgalomban. Az országos döntőn emellett az alapító Péchy Blanka illetve Z. Szabó László nevével fémjelzett díjak is gazdára találnak – és emellett évente Kazinczy-éremmel jutalmazották a legjobban teljesítő tanulókat.

KAZINCZY-DÍJASOK

Azon hivatásos beszélők (színészek, énekesek, a média szereplői), illetve pedagógusok és az ifjúság számára alapított díj, akik példamutatóan szép nyelvhasználatuk (elsősorban kiejtésük) révén sokat tesznek a magyar nyelv ápolásának ügyéért.

PÉCHY BLANKA-DÍJ

Péchy Blanka érdemes művészről 1994-ben neveztek el díjat, ezt 2000-től a Szép magyar beszéd verseny eredményhirdetésén adják át azoknak a tanároknak, akik számára a magyar nyelv őrzése, gazdagítása közösségi és egyéni feladat is egyben.

Z. SZABÓ LÁSZLÓ-DÍJ

Iskolánk Z. Szabó László tanár úr halála után emlékérmet alapított a tanítványaikat a Kazinczy-versenyre folyamatosan magas szinten felkészítő tanárok számára. A díjat először 1994-ben adtuk át.

KAZINCZY-ÉRMESEK

1992 óta három kategóriában összesen 35 diák veheti át évente a Kazinczy-érmet, ezzel is elismerve nagyszerű teljesítményüket. Az alábbiakban a legutolsó, a 2018-as 54. Szép Magyar Beszéd Kazinczy-érmeseit olvashatják.